W pon. i tak będę w serwisie to zapytam czy mają jakiś pomysł, ale ja już wiem co odpowiedzą: "Ja nic nie słysze" :?
[O1] Problem z wodą - chłodzenie silnika
Zwiń
X
-
[O1] Problem z wodą - chłodzenie silnika
Zakupiłem octavie 2002r 1.9TDI z miesiąc temu i od samego początku mam taki problem. Mianowicie wylewa się woda ze zbiornika wyrównawczego jak się zagrzeje, potem znów jest tej wody mało i tak w kółko. Nie zawsze się to robi ale dość często i jest to uciążliwe. Zmieniłem korek ze zbiornika wyrównawczego i jest to samo. Może jest coś zapowietrzone wymieniali mi pasek rozrządu i wlali niby 5l wody czy nie za mało?. Dolewałem wody deminaralizowanej no ale czasem sięwyleje a jak ochłodnie silnik to znów jest jej za mało. co to może być?
-
-
grejan, a tam to powinien być chyba taki pomarańczowy płyn do obiegu chłodzącego (nie pamiętam jego symbolu) a nie woda :?: on jak sądzę ma inną charakterystykę cieplną i Twoje problemy mogą być tym spowodowane.
[ Dodano: Pią 18 Kwi, 08 16:15 ]
o to jest płyn G12
powinno być go ZTCP poziom min przy zimnym silniku
Komentarz
-
-
grejan co rozumiesz pod pojęciem zagrzeje? Czy masz na myśli osiągnięcie normalnej temperatury pracy? W instalacjach chłodzenia obieg jest pod pewnym ciśnieniem, stąd temperatura osiągana może czasami być powyżej 100 stC- myślę tu o odparowaniu, nie poddaje pod osąd właściwości chłodzących. Ciecze oczywiście mają swoją rozszerzalność cieplną i układ chłodzący jest tak obliczony, aby pomieścił odpowiedni poziom w danym zakresie zmian temperaturowych. Fachowcem nie jestem, ale nie wydaje mi się, że woda destylowana jest zlym czynnikiem chłodzącym. Nie jest to oczywiście czynnik na okres zimowy.
Jaką masz temperaturę cieczy chodzącej? Może masz za małe ciśnienie w układzie i ciecz Ci odparowuje. Może masz za duże cisnienie w układzie i wywala Ci ciecz.
Jak koledzy napisali powyżej. Nie powinno sie odkręcać korka w zbiorniczku wyrównawczym gdy płyn jest nagrzany. To jest układ nadciśnieniowy i zawsze wtedy coś tam syknie i wyleci. Nie wiem czy ten korek ma funkcje zaworu upuszczającego w przypadku nadmiernego wzrostu ciśnienia w instalacji. Może w obrębie korka masz pęknięty zbiorniczek?
Komentarz
-
-
Więc nigdy nie przekraczam temperatury powyzej 90 stopni. Wylewa sie faktycznie jak sie mocno zagrzeje ale temp nie przekracza 90. No i wylewaa sie przez korek zbiornika wyrownawczego. Faktycznie moze dolewalem wode jak juz bylo za malo i byl cieply czyli odkrecalem korek na cieplym silniku i zazwyczaj bylo syczenie i woda sie w zbiorniku pojawila czyli na moj rozsadek bylo za duze cisnienie wody.
Komentarz
-
-
Ale oleju nie ubywa i raczej nie zauwazylem go w zbiorniku wyrownawczym. Czasem bywa tak ze nie mam torbodoladowania ale nie wiem czy to moze miec znaczenie.
[ Dodano: Sob 19 Kwi, 08 20:54 ]
Zauważyłem że jest dosyć mokro pod wykładzinami kierowcy i to tak powaznie mokro. Mam gumową wykładzinę dlatego nie było widać ale dziwny zapach był no i jak podniosłem to dywan mokry jak cholera. Skąd ta woda.
Komentarz
-
-
Jeżeli to jest uszczelka pod głowicą to do układu chlodzenia mogą dostawać się spaliny (gaz), które w konsekwencji prowadzą do wzrostu ciśnienia. Nie doszukiwał bym się oleju w systemie chłodzącym, a raczej wody w oleju. Jak silnik jest nagrzany i go wyłączasz to ciśnienie oleju spada-zanika, a lekkie nadciśnienie wody pozostaje do czasu schłodzenia czynnika w instalacji. Spróbuj zobaczyć czy nie zwieksza Ci się poziom oleju i czy pod korkiem wlewu oleju nie ma nadmiernie białego osadu. Pewna ilość jest dopuszczalna z powodu wilgoci w powietrzu.
Jeżeli odkręcasz korek i temperatura wody osiągneła temperaturę pracy to raczej zawsze powinno syknąć. Zakręcasz zbiorniczek w ktorym do połowy znajduje się powietrze. Jeżeli woda się podgrzeje to temperatura powietrza też wzrośnie, co jest równoznaczne ze wzrostem ciśnienia.
Proponuje uzupełnić wodę na zimnym silniku do stanu pomiędzy min i max. Zakręcić korek i obserwować zmniane ale tylko na zimnym silniku. Nie odkręcać korka. To wykluczy prawdopodobieństwo wylotu wody w momencie odkrecania gdy silnik jest nagrzany.
Druga sprawa to na włączonym i nagrzanym silniku odkręć korek od zbiorniczka wyrównawczego i obserwuj czy nie bąbluje-czy nie wydostają się spaliny.
Nadmierny wzrost ciśnienia może również szukać ujścia w nagrzewnicy :-(
Komentarz
-
-
Jak się do tych przewodów dostać z nagrzewnicy czy trzeba odkrecac cos itp?
I czy może być to powód że wylewa woda z zbiornika bo zaczynam zle myslec ze to glowica?
Komentarz
-
-
Woda bąbelkuje w zbiorniku wyrównawczym i robi się biała piana i rośnie poziom jak jest nagrzany i odkręce korek na rozruchu a jak zakręce to poziom się obniża. Raczej w układzie oleju nie ma wody olej jest czarny i nagaru raczej tez nie ma. Zna ktoś dobry warsztat mechaniczny który by mnbie nie naciągnął i zdiagnozował i naprawił za rozsądną cene. Wymieniłem 2 tyg. temu rozrząd kosztowało mnie to 1300zł z wszystkim pasek rolki pompa woda chlodzenia no i napelnienie klimy. Wiec juz sie troche wykosztowalem. A teraz znow ten pasek sciagac i nie wiem czy zakladac nowy itp.?
Komentarz
-
-
grejan, cos mi sie wydaje ze przekombinowywujesz. Tak jak to juz bylo powiedziane, zalej do odpowiedniego poziomu wody destylowanej na zimnym silniku i sprawdz po paru dniach, czy ten poziom sie zmienia. Najlepiej zrob to rano, aby silnik byl kompletnie wystudziony. Sam mowisz, ze olej jest ok, plyn bez oleju, nagaru pod korkiem nie ma, a woda w srodku to przez jakas uszczelke. Wg mnie wszytko masz w porzadku, wiec zanim zaczniesz rozbebeszac samochod i tracic kase na mechanikow, wykonaj kontrole poziomu cieczy chlodzacej na zimnym silniku.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
Komentarz